VITRALII OVERLAY

Vitraliu overlay este o tehnica modernă de a crea modele de vitralii pe sticla existenta. Această tehnica presupune acoperirea  unei sticle cu filme autoadezive colorate,decorative, sau pictarea sticlei cu anumite rasini speciale cu aderenta mare pe sticla, deoarece nu orice vopsea adera pe sticla si benzi de plumb autoadeziv de diferite culori sau grosimi. Ex. Plumb Natur, Plumb Antique, Plumb Brass (auriu), Plumb Ebony (negru). Aceste fire de plumb sunt de diferite grosimi, 3mm, 4,5mm, 6mm, 9mm, 12mm, etc. Pe langa aceste materiale, vitraliile overlay se mai pot construi si cu bevels-uri. Aceste bevels-uri sunt sunt bucati groase de sticlă, de obicei de 5 - 6mm, cu marginile slefuite si lustruite în unghi oblic, folosite ca accente dramatice în vitralii, usi, si panouri de sticla,etc. Acest lucru se datorează faptului că aceste vitralii cu bevels-uri, aduna lumina soarelui în prisme lor și  arunca lumina refractata în cameră la fel ca un dans de curcubeu. Unii artizani de vitralii isi fac propriile lor bevels-uri, dar ele pot fi achiziționate de la furnizori de materiale pentru vitralii.

   Spre deosebire de metodele tradiționale, vitraliile overlay au avantajul ca se pot produce, mai multe modele dacat in metoda clasica, si  în general, este un material mai rezistent deoarece se construieste pe o foaie de sticla intreaga și este disponibil în modele standard sau personalizate. Aceasta vitralii pot fi instalate pe sticla existenta de orice dimensiune sau formă, fără a o scoate din cadru. Vitraliile overlay sunt de obicei aplicate la ferestre și panouri de usi din zonele de locuit și de luat masa, dar sunt, de asemenea, utilizate pentru bucatarie, baie, sau mobilier .

   Overlay vitraliu este o metodă unică de a produce un design plin de culoare și autentic în pe o bucată de sticlă transparentă. Acest proces este de obicei realizat prin lipirea de piese colorate de film autoadeziv direct pe un geam existent. Imbinarile acestui film sunt apoi acoperite cu benzi de plumb autentice pe ambele părți ale sticlei. După ce acoperirea este finalizată, are de obicei, aspectul de vitraliu autentic de interior sau exterior. Vitraliul overlay  permite, de obicei, modele mai complicate pentru a fi construite, deoarece nu sunt utilizate piese individuale de sticla.

   Vitraliu traditional este construit din mai multe piese diferite de sticlă colorată lipite împreună cu rosturi de plumb. Acest proces conduce adesea la o bucată de material fragil, prin care poate patrunde apa și aerul daca aceste nu este foarte bine inchis. Fata de vitraliul overlay care utilizeaza o foaie intreaga de sticlă transparentă, care este puternica și etanșa.  Acesta se poate construi chiar si pe o foaie de sticla laminata, pentru cei care doresc si mai multa siguranta. Pentru a afla ce este sticla laminata vizitati pagina sticla laminata. Aceste vitralii sunt de obicei disponibile în multe modele sau desene standard. De asemenea, majoritatea producătorilor si designerilor pot personaliza aceste vitralii overlay, pentru  a se potrivi mobilierului, camerelor existente sau design-ului din interior sau exterior.

   Instalarea unui șablon este un proces relativ simplu, deoarece sticla existentă nu este eliminata. Aceste vitralii pot fi instalate pe orice tip de sticlă, inclusiv sticla securizata, sticla laminata, panouri sandwich de tip termopan, etc. Dimensiunea și forma vitraliilor poate varia de la ferestre mari cu borduri înguste în jurul unei uși pana la modele foarte mici care sunt uneori fabricate și instalate în locul sticlei existente. Plafoane si luminatoare pot fi, de asemenea, acoperite cu acest material pentru a produce efecte de lumini colorate.

   Deși de obicei aplicate la ferestre și panouri de usi, aceste vitralii overlay pot fi, de asemenea, utilizate în alte moduri. Acest material este adesea aplicat pe suprafete de sticla, cum ar fi pereti despartitori, oglinzi, sticlă pentru dulapuri de bucatarie. Uneori  aceste vitralii sunt concepute pentru a se potrivi modele de tapet. Alte aplicații includ cabine de duș, carcase, și panouri ușoare. Vitraliile overlay pot fi, de asemenea, aplicate la panouri decorative din sticlă la mese de cafea etc.